2014. április 4., péntek

Egy kis egészségmegőrzés - a vérszegénységről

Úgy gondolom, fontos írni ilyen témákról is, hiszem a belső egészség nagyban összefügg a külső szépséggel. Most egy elég sok esetben jelentkező problémáról, a vérszegénységről szeretnék írni.


Anyukám az egészségügyben dolgozik, ahol naponta találkozik olyan emberekkel, akik szenvednek ettől a problémától, sajnos én is köztük vagyok. Ezzel csak az a baj, hogy sokan egyáltalán nem is törődnek vele, hogy valami nem oké a szervezetükkel. Szerintem ez butaság, mert attól, ha valaminek nincsenek súlyosabb tünetei (egyelőre), attól még nem söpörhetjük a szőnyeg alá, mondván hogy majd megoldódik magától.

De mi is valójában a vérszegénység? A vér oxigénszállító sejtje a vörösvérsejt. Az oxigén megkötéséért a sejt felszínén elhelyezkedő fehérje, a hemoglobin a felelős. Ha a vörösvértestek, vagy a hemoglobin száma egy bizonyos határ alá csökken, vérszegénységről beszélünk.

Mik lehetnek a tünetei? A vérszegénység leggyakoribb jelei a bőr sápadtsága, halványsága, fáradékonyság, gyengeség, ingerlékenység, koncentrálóképesség romlása, álmatlanság. Előfordulhat még étvágytalanság, hányinger,puffadás, émelygés.

Fontos tudnunk, hogy a vérszegénység nem egy önálló betegség, hanem tünet, aminek tisztázni kell a kiváltó okát. Ez a legegyszerűbben vérvizsgálattal tudják megoldani.

Kiváltó ok lehet: vashiány, B12 vitamin vagy folsav hiány. 

Vashiány kezelése: tabletta formájában történik, azonban tudni kell, hogy ez nem egy rövid folyamat, 3-6 hónapig tarthat a kezelés. Ezt a folyamatot viszont némileg felgyorsíthatja a C-vitaminban gazdag gyümölcsök fogyasztása. 

Folsav és B12 vitamin pótlása: vitamintabletta formájában, emellett fontos még, hogy sok friss és nyers gyümölcsöt és zöldséget együnk. 

Ha úgy érzed, hogy esetleg Neked is ez állhat a problémáid hátterében, mindenképpen keresd fel a háziorvosodat, pontos diagnózist csak ő tud adni!

Figyeljünk oda az egészségünkre!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése